Curriculum Vitae
Rik Vandewege

Opleiding en prijzen

Selecties en verzamelingen

Pesoonlijke tentoonstellingen

Groepstentoonstellingen

Bibliografie

Opleiding

Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten Sint Lucas te Gent
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen
Leraar aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te
Eeklo en gewezen Docent aan de Hogeschool voor Wetenschap en
Kunst Sint Lucas te Gent

Prijzen

Laureaat Provinciale Prijs (O-VL.) voor Beeldhouwkunst 1975
Prijs van het Italiaanse Ministerie van Nationale Opvoeding te Faënza 1977
Eervolle vermelding Mino te Tajimi Japan 1986
Cultureel Ambassadeur van het Meetjesland 1998
Eervolle vermelding. Keramiek en hedendaagse vormgeving, Terra Brughensis 1999

Selecties

Geselecteerd voor de volgende internationale wedstrijden van keramiek:

Faënza (Italië) 1976-1977-1978-1979
Nagoya (Japan) Chunichi wedstrijd 1978
Vallauris (Frankrijk) 1982
Zagreb (Joegoslavie) 1984
Tajimi (Japan) Mino wedstrijd 1986
Brugge Terra Brughensis 1999

Verzamelingen

Werk in het bezit van:
Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
Museum van keramiek te FaŽnza
Museum voor Sierkunst & Vormgeving te Gent
Provincie West-Vlaanderen
Mercator Antwerpen
Gemeentekrediet van BelgiŽ
FuLe International Ceramic Art Museum te Fuping (China)
GRASSI Museum fŁr Angewandte Kunst te Leipzig (Duitsland)


Werk geplaatst in:
Gemeentehuis van Bree
Cultureel Centrum en Stedelijke Bibliotheek te Eeklo
Sporthal te Lembeke
Dienstencentrum te Ledeberg
FuLe International Ceramic Art Museum te Fuping (China)

Werk geplaatst te:
Beoosterredepolderdijk St ĖJan- in Eremo
Stationsstraat te Eeklo

Persoonlijke tentoonstellingen

1977 Sint-Martens Latem Latemse Galerij
1978 Veurne Galerij Artypo
1979 Antwerpen H.B.K. Bank
1979 Kortrijk Galerij Gheysen
1980 Eeklo Galerij De Vliegher
1984 Veurne Galerij Artypo
1987 Eeklo Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
1987 Hamont Galerij Kerkhof-Dekkers
1992 Etterbeek Cultureel Centrum
1994 Eeklo Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
1995 Poperinge Begijnhof - Weeuwhof
1997 Antwerpen Galerie Hilde Metz
1998 Amsterdam Galerie Carla Koch
1999 Gent Galerij G. De Keulenaer
2001 Amsterdam Galerie Carla Koch
2001 Gent-Ledeberg Dienstencentrum
2002 Zulte Centrum Goed Werk
2002 Gent Galerij G.De Keulenaer
2003 Torhout Museum Torhouts Aardewerk
2005 Amsterdam Galerie Carla Koch
2007 Amsterdam Galerie Carla Koch
2008 Sint-Anna -ter-Muiden Toren
2011 Terneuzen (Ndl) Stadhuis
2014 Eeklo Atelier rik vandewege
2015 Eeklo Atelier rik vandewege
2016 Eeklo Kunstacademie

Groepstentoonstellingen

1975 Gent Galerij Schakering
  Gent Museum voor Schone Kunsten:
Selectie Provinciale Prijs Beeldhouwkunst
  Sint-Niklaas Museum voor Schone Kunsten:
Selectie Provinciale Prijs Beeldhouwkunst
     
1976 Luik Museum van Sierkunst
  Brussel Passage 44:
Plastische kunst in Oost-Vlaanderen
  Faënza (It.) Tentoonstellingspaleis:
Internationale wedstrijd keramiek
1978 Charleroi Museum van Sierkunst:
Keramiek in Oost-Vlaanderen
  Faënza (It.) Tentoonstellingspaleis:
Internationale wedstrijd keramiek
  Gent Museum van Sierkunst:
Laureaten uit internationale keramiekwedstrijd
  Brussel Museum voor Kunst en Geschiedenis:
Keramiek in België
  Brussel Grasmarkt 3B:
Keramiek in Oost-Vlaanderen
  Nagoya (Japan) Internationale wedstrijd keramiek
     
1979 Tongeren Gallo-Romeins Museum:
Geselecteerden Faënza 1979
  Bergen op Zoom(Ned.) Markiezenhof:
Aspecten van de Kunst in Vlaanderen
  Roermond (Ned.) Gemeentemuseum:
Aspecten van de Kunst in Vlaanderen
  Groningen (Ned.) Cultureel Centrum d’Oosterpoort:
Aspecten van de Kunst in Vlaanderen
  Brussel Grasmarkt 3B:
Plastische Kunst in Oost-Vlaanderen
  ‘s Hertogenbosch(Ned.) Galerij Hüstege-Steltman
  Faënza Tentoonstellingspaleis:
Internationale wedstrijd keramiek
     
1980 Valkenburg (Ned.) Galerij Hüstege-Steltman
  Kortrijk Galerij Gheysen
  Faënza Tentoonstellingspaleis:
Belgische Keramiek
  Brussel Thť‚tre Nationale:
Belgische Keramiek
  Sint-Niklaas Stadshallen:
Materies en Kunst van ’45 tot ’80
  Hasselt Provinciaal Begijnhof:
Kunstwerken verworven door de Staat
  Izegem Stadhuis:
Selectie kunstwerken verworven door de Staat
  Namen Tentoonstellingszaal: “La Bourse”:
Creatief Ambacht
     
1981 Brussel Museum voor Kunst en Geschiedenis:
Belgische Keramiek
  Gent Galerij Sienjaal
  Knesselare Gemeentehuis:
Academie Eeklo
  Ledeberg Stadsbibliotheek:
Academie Eeklo
  Kortemark Galerij Desko
     
1982 Amsterdam Cultureel Centrum “De Brakke Grond”:
Sculpturale keramiek
  Kortrijk K.U. Leuven campus Kortrijk
  Muenchen(Duitsl.) Jugend Gestalted
  Kortrijk Galerij Desko
Zeven Oost-Vlaamse keramisten
  Vallauris (Fr.) Internationale wedstrijd keramiek
  Westzaan (Ned.) Culturele Raad Westzaan
  Brussel Grasmarkt 3B:
Kunstambachten in Oost-Vlaanderen
     
1983 Brussel Stadhuis van Brussel:
Europees jaar van het Kunstambacht
  Leuven Kruidentuin:
Belgische keramiek
  Bergen Europees jaar van het Kunstambacht
  St.-Hubert Europees jaar van het Kunstambacht
  Eeklo Galerij De Vliegher
     
1984 Neerpelt Provinciaal Instituut voor Cultuur Dommelhof
     
1986 Gent Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten St.-Lucas
  Genk Cultureel Centrum:
Kunstwerken verworven door de Vlaamse Gemeenschap in 1984-1985
  Kortrijk B.B.L.:
Keramiek in Vlaanderen
  Kortemark Galerij Desko:
Keramiek in Vlaanderen
  Tajimi (Japan) 1st International ceramics contest Mino 1986 Japon
     
1987 Deinze Stedelijke Academie voor Schone Kunsten:
Keramiek in Oost-Vlaanderen
  Rijsel Hospice Comtesse:
Kunstambachten in Oost-Vlaanderen
     
1988 Genk Cultureel Centrum:
Kunstwerken verworven door de Vlaamse
Gemeenschap in 1986-1987
  Sint-Niklaas Stedelijk Museum:
Achtste triënnale voor beeldhouwkunst
Oostvlaamse sculptuur
  Brugge Galerij Loosveldt
  Knokke Cultureel Centrum
     
1989 Oostkamp Openbare bibliotheek
  Antwerpen Stadsfeestzaal:
Oud-studenten KASKA
  Brugge Galerij Loosveldt
  Hamburg Galerie L
  Brussel Grasmarkt
     
1990 Kortemark Galerij Desko
  Brugge Galerij Loosveldt
  Eeklo Academie voor Schone Kunsten:
Kunstprijs 750 jaar Eeklo
  Gent Lineart Galerij Loosveldt
     
1991 Watou De Vijfhoek
  Brugge Galerij Loosveldt
     
1992 Kortemark Galerij Desko
  Mortsel Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten
  Galmaarden Provinciaal Trefcentrum
     
1993 Kortemark Galerij Desko
  St.-Martens Latem Galerij Objet Trouvé
  Etterbeek Cultureel Centrum:
Le Musée du Petit Format
     
1994 Ingooigem Belgische Keramiek
  Dilbeek Westrand - Le Musée du Petit Format
  Turnhout De Warande- Le Musée du Petit Format
  Deurne C.C.- Le Musée du Petit Format
  Tielt Geldhof- Le Musée du Petit Format
  Ternat De Ploter- Le Musée du Petit Format
  St.-Agatha-Berchem Le Musée du Petit Format
  Bonheide Krankhoeve- Le Musée du Petit Format
  Zonhoven Ter Molen- Le Musée du Petit Format
  Aalst De Werf- Le Musée du Petit Format
  Bierbeek De Borre- Le Musée du Petit Format
  Leopoldsburg C.C.- Le Musée du Petit Format
  Mechelen Cultureel Centrum:
Honderd keramisten
     
1995 Schelderode Kunstforum
  Heule Kunsthuis Ingrith Desmet
  Antwerpen Kunsthuis Ingrith Desmet
  Ingooigem Kunsthuis Ingrith Desmet
  Oostende Galerij Loosveldt
  Roeselare L’art Gallery
  Knokke Cultureel Centrum Scharpoord
  Kortemark Galerij Desko: Versteende stilte (B.R.T.N.-film)
     
1996 Gent Museum voor Sierkunst en Vormgeving
1ste TriŽnnale voor vormgeving in Vlaanderen
  Antwerpen Mercator Verzekeringen
Galerij Brabo
  Amsterdam Vlaams Cultureel Centrum
Galerie Carla Koch
  Ingooigem Kunsthuis Ingrith Desmet
  St.-Idesbald Galerij Piatno
  Antwerpen Muhka Le Musée du Petit Format
     
1997 Antwerpen Galerie Hilde Metz
  Amsterdam Galerie Carla Koch
  Ingooigem Kunsthuis Ingrith Desmet
     
1998 Antwerpen Galerie Hilde Metz
  Eeklo Galerie Mareterra Artes
  Brugge Galerie Amphora
     
1999 Ingooigem Kunsthuis Ingrith Desmet
  Amsterdam Galerie Carla Koch Ceramic Millennium
  Amsterdam Brakke Grond Vlaams Cultureel Centrum
  Brugge Jan Garemijnzaal Belfort Markt
     
2000 Eeklo Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
  Amsterdam Galerie Carla Koch
  Schelderode Kunstforum
  Hengelo Kunstbeurs Galerie Carla Koch
     
2001 Kortrijk Kunsthuis Ingrid Desmet
  Vichte Kunsthuis Ingrid Desmet
  Antwerpen Galerie Hilde Metz
  Gent Museum “Huis van Alijn
     
2002 Liedekerke Galerij Thomas Kieckens
  Rumbeke Villa Eksternest Intellectial Gnomes
  Roeselare Haven
  Gent Haven
  Amsterdam Galerie Carla Koch
  Brussel Vizo
     
2003 Kortrijk Broelmuseum Intellectial Gnomes
  Vichte Kunsthuis Ingrid Desmet
  Amsterdam Galerie Carla Koch
  Kortrijk Broelmusem Fast Affection Bear
     
2004 Amsterdam Galerie Carla Koch
     
2005 Vichte Kunsthuis Ingrid Desmet
  Kortrijk Broelmuseum (R)Evolutie in de porceleinkast
     
2006 Eeklo Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
     
2007 Vichte Kunsthuis Ingrid Desmet
     
2008 Fuping, China Verblijf in het FLICAM, Fule International Ceramic Art Museum
groepstentoonstelling in het Belgische pavilioen van het Ceramic Art Museum
  Höhr-Grenzhausen Keramikmuseum Westerwald "With Love from Belgium'
     
2009 Merendree Galerij Lieve Lambrecht
  Tegelen(Ndl) Keramiekcentrum Tiendschuur "With Love from Belgium'
     
2010 Halle The Fuping eleven De oude Post
  Brussel Fuping 11 Design Vlaanderen
  Antwerpen Belgian Ceramics Galerij AD
  Sint-Anna ter Muiden
( Ndl )
Uit aarde gevormd Nederlandse Hervormde Kerk
  Wellen : Smissebroek Fuping eleven
2013 Leipzig (Duitsland) German and international Ceramics since 1946
    GRASSI Museum fŁr Angewandte Kunst
2015 Amsterdam ( Ndl ) 20 jaar Galerie Koch


Bibliografie

Boeken
HUYS, P. (1975) Cultureel jaarboek van de Provincie Oost-Vlaanderen p.127- 128
DE POORTERE, A. (1976) Moderne Plastische Kunsten in en om Eeklo, Lannoo  
VAN MULDERS, W. (1977) Kunstambachten in Oost-Vlaanderen. Provincie
Oost-Vlaanderen en Dienst voor Kunstambachten in Oost.-Vl.
p. 36-39
(1984) I Maestri della Ceramica Moderna 1984. Faënza Editrice.  
DIERICKX, H. (1985) Schilder- en Beeldhouwkunst in Vlaanderen na 1945. Edicon  
FONTIER, J. (1986) Keramiek in Vlaanderen. Lannoo p. 130-131
DECAVELE, J. et al. (1989) Gent, apologie van een rebelse stad. Mercatorfonds p. 353
WALGRAEVE, J. (1992) Hedendaagse keramiek in België. Mardaga  
BREUER, G. et al. (1995) ormgeving in Vlaanderen 1980-1995. Gemeentekrediet  
DE EECKLOONAAR (1998) 150 Ambassadeurs van het Meetjesland  
JONES D. (2000) Raku: Investigations into fire,The Crowood Press  
DEFOUR LIEVEN (2001) rik vandewege:sculpturen-keramiek-schilderijen  
ENGELEN-Markx(2002) Beeldhouwkunst in België vanaf 1830 p.1620-1621

Catalogussen
1976 34° Concorso internazionale della ceramica d’arte, p. 55. Faënza.
The Flemish Touch, p. 28-29. Cultureel Centrum Venlo.
   
1977 35° Concorso internazionale della cermaica d’arte, p. 22. Faënza.
   
1978 Hedendaagse keramiek en wandtapijten in België. Koninklijke Musea
voor Kunst en Geschiedenis Brussel.
  6° Chunichi International Exhitition of Ceramic Arts. Nagoya.
  4 Laureaten Internationale Keramiekwedstrijd Faënza 1977, p. 6-12.
Museum voor Sierkunst Gent.
  36° Concorso internazionale della cermaica d’arte, p. 79. Faënza.
   
1979 37° Concorso internazionale della cermaica d’arte, p. 68. Faënza.
   
1980 Materies en Kunst 1945 tot 1980, p. 39. Stad Sint-Niklaas, E.S.I.M.
  Kunstwerken verworven door de Staat (1978-1979) nr. 305.
Provinciaal Museum Hasselt.
1981 Keramiek en Porcelein in België - Faënza 1980.
  Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis Brussel
   
1982 Jugend Gestalted, p. 9-58. München
  Huitième Biennale Internationale de céramique d’art Vallauris.
  Van de dromen en van de manier om ze te geleiden. K.U.L.A.K. Kortrijk.
   
1983 Hedendaagse Sculpturale Keramiek in België, p. 49. Stedelijke Kruidtuin Leuven.
   
1984 Catalogus Vandewege Rik en Smitz Jan. Provinciaal Instituut voor Cultuur Dommelhof Neerpelt.
  1° World Triennal Exhibition of small ceramics. Zagreb.
   
1986 Kunstwerken verworven door de Vlaamse Gemeenschap (1984-1985)
nr. 405. Cultureel Centrum Genk.
   
1988 Achtste Triënnale voor beeldhouwkunst Oostvlaamse sculptuur.
Stedelijk Museum Sint-Niklaas.
  Kunstwerken verworven door de Vlaamse Gemeenschap (1986-1987)
nr. 238. Cultureel Centrum Genk.
   
1989 Tentoonstelling werken oud-studenten Koninklijke Academie voor
Schone Kunsten Antwerpen 325 jaar.
   
1993 Le Musée du Petit Format.
   
1994 100 Keramisten. Cultureel Centrum Mechelen.
   
1995 Catalogus. Cultureel Centrum Scharpoord Knokke.
   
1996 Potstructuren. Mercator Antwerpen.
  Vlaamse Sier. Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond Amsterdam.
   
1998 5 Jaar Keramiek België Nederland. Cultureel Centrum Knokke-Heist.
   
1999 Keramiek hedendaagse vormgeving Terra Brughensis
   
2001 rik vandewege schilderijen Culturele raad Ledeberg Stad Gent
   
2003 intellectual gomes rik delrue
   
2005 (R)Evolutie in de porceleinkast Broelmuseum Kortijk
   
2009 "With love from Belgium' Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen (Ndl)
   
2010 The Fuping eleven Ceramic Unica Halle
  Uit aarde gevormd Nederlandse Hervormde Kerk St Anna ter Muiden



Video
1995 Versteende stilte. B.R.T.N.-film.


Tijdschriften en kranten

Tijdschriften
Premereur G. (1976) Vlaanderen, 25 ste jaargang nr. 155 p.363.
Boyens J. (1977) Ons Erfdeel, 20 ste jaargang 1/77 p.86-87.
Van Mulders W. (1978) Vlaanderen, 27 ste jaargang nr. 162 p. 45.
Waterschoot H. (1978) Knack, 8 ste jaargang nr. 22 p. 91
Van Mulders W. (1978) Kunst onder de toren, 1 ste jaargang nr. 10
De Vogelaere F. (1979) Toerisme in Oost-Vlaanderen, 28 ste jaargang nr. 4 p. 102
Boyens J. (1980) Ons Erfdeel, 23 ste jaargang 2/80 p. 277.
Valcke J. (1981) Scheppend Ambacht 32 ste jaargang nr. 3 p. 88-90.
Fontier J. (1983) Kreatief 17 de jaargang nr. 4
De keramieksculptuur in ons land van 1945 tot 1982.
p. 63-64, 120.
  Torhout Sparrensprokkels lente 2003 jaargang 20 jaargang 20 nr 2 blz 12
  Openbaar Kunstbezit 2003 nr 2 pg 28
  Kerameiki Techni international ceramic art review Dec 2004 issue 48 pg 11
 

Weekendknack:18-04 -2008

cultuur


Kranten

De Eeklonaar 9-8-1984 Daenens L.
De Eeklonaar 17-9-1987  
Het volk 26/27-9-1987  
De Standaard 14-10-1988 Walgrave J.
Het Volk 7-10-1988  
Het Nieuwsblad 6-10-1988  
De Standaard 21-6-1991 (Kiosk)
De Eecklonaar 13-2-1992  
Het Volk 12-1-1994  
De Standaard 24-2-1994 (Kiosk)
De Eecklonaar 3-3-1994  
De Standaard 25-8-94 (Kiosk)
Het Laatste Nieuws 3/4-9-1994  
De Standaard 20-12-1995  
De Standaard 16/17-3-1996 Walgrave J.
Het Laatste Nieuws 10-5-2000 blz.21  
Het Nieuwsblad 3/4-6-2000 blz. 11  
De Eecklonaar 1-6-2000 blz.16/17  
Het Volk 12-9-2001 blz.15  
Het Nieuwsblad 12-9-2001  
De Gentenaar  12-9-2001 blz. 16  
De Eecklonaar 20-9-2001 blz. 15  
Eecklonaar 10-07-2008: cultuur  
Provinciale Zeelandse krant (PZC) 15 juli 2010 pg 11 Nico Out

terug